Marcel van Driel

stoerboekLekker Schrijven schrijfvijfdaagse

‘Het is goed, net zo goed als deel 1,’ mailde mijn redacteur, ‘maar het is niet beter. En deel 2 moet beter zijn.’
Vijf maanden lang had ik aan Superhelden2.nl gewerkt, mijn ziel en zaligheid er in gestort, zoals dat heet. En nu was het goed, maar niet goed genoeg? Help!
Ik nam even pauze. Drie weken lang liet ik het manuscript links liggen en deed ik niets anders dan andermans boeken lezen, films kijken, wandelen en slapen. Ik bracht veel tijd met mijn gezin door. Ondertussen zeurde en knarste het verhaal in mijn achterhoofd en begon ik door te krijgen wat mijn redacteur bedoelde en wat er precies miste aan het verhaal.
Afgelopen vrijdag vertrok ik voor een schrijfvijfdaagse naar Milonga in Frankrijk. Samen met een tiental collega’s doen we hier niets anders dan schrijven, praten over schrijven en (ontzettend lekker!) eten. Ik las voor het eerst het gedetailleerde commentaar van de redacteur en begon met herschrijven. En zowaar: het boek werd spannender! Strakker! Beter!
Het mooie van Milonga is dat je elkaar kunt helpen. Twee van mijn collega’s hielpen mij een plotprobleem oplossen waar ik al vijf maanden niet uitkwam. En ik hielp anderen weer verder met hun verhaal. Ondertussen zag ik mijn eigen manuscript groeien in kwaliteit. Ik snapte niet hoe ik ooit tevreden had kunnen zijn met de vorige versie.
Vannacht kon ik niet slapen. Dat heb ik vaker als ik midden in een boek zit. En ineens wist ik wat er miste, het geheime ingrediënt, het hoofdstuk waardoor het hele boek op zijn kop zou komen te staan, het deel waarvan de lezers straks niet kunnen slapen omdat ze moeten weten hoe het afloopt.
Vandaag is dag vier van Milonga. Vandaag is de dag dat deel twee beter wordt dan deel 1.
Superhelden2.nl verschijnt in september 2012.

Bron: Marcel van Driel
Stoerboek.nl/


by

Comments are closed.