Hoeveel woorden telt een superheld?

18 november 2013 Door 

Erwblo

Aan bovenstaande tweet van Erwin Blom moest ik een paar keer denken, toen ik de afgelopen dagen in Frankrijk aan Superhelden3.nl werkte. Niet alleen omdat ik meer dan 12.000 woorden schreef in vijf dagen (en er 35.000 schrapte, daarover straks meer), maar ook omdat we een nanometer aan de deur hadden hangen waarop alle aanwezige schrijvers dagelijks hun score vermeldde. In totaal schreven we met z’n achten meer dan 90.000 woorden.

Erwin had ook al eens de vraag gesteld waarom schrijvers zo obsessief bezig waren met het aantal woorden dat ze per dag schreven. Het antwoord daarop is simpel: om progressie te meten.

Superhelden3.nlVeel schrijvers hebben een deadline of op z’n minst een tijdsbestek om een boek te schrijven. Als je dan – ongeveer – weet hoe dik je boek moet worden, dan weet je dus ook hoeveel woorden je gemiddeld per dag moet schrijven om de deadline te halen. En wanneer je extra schrijftijd moet inlassen, bijvoorbeeld door vijf dagen te gaan schrijven in Frankrijk.

En daarmee komen we op Superhelden3.nl. Want dat had deze maand moeten verschijnen. En dat weten alle lezers, aan de vele mails, tweets, PB’s en DM’s te zien die ik de afgelopen weken heb gekregen. Ze hebben allemaal dezelfde strekking: ‘Waar blijft deel drie? Ik kan niet wachten!’

(Dat is het (enige) nadeel als je ineens een bestseller geschreven blijkt te hebben.)

Ja, nou, dat zit zo: het was wél af, had iets meer dan de van te af gesproken aantal woorden, maar ik was niet tevreden. De eerste helft was dik in orde, de tweede helft niet. Gelukkig (?) was mijn uitgever het er mee eens. ‘Het lijkt wel alsof de karakters op elkaar zitten te wachten,’ mailde mijn redacteur.

Ze legde de vinger op de zere plek. Ik ging herlezen, herschrijven en bleef vast zitten in de het plot. Ik werd er steeds depressiever van, zag er steeds meer tegenop om verder te werken aan het verhaal, waardoor ik nog verder verwijderd raakte van een oplossing.

Chalkboard-Writers-BlockIk geloof niet in het bestaan van een Writer’s Block, maar ik raakte er wel  in eentje verstrikt.

Ik riep om hulp. Collega Nanda Roep reageerde. Ze las in een paar dagen snel even deel twee, nodigde mij uit voor de lunch en ontwarde samen met mij het plot. We creëerden opnieuw een rode draad, die verrassend veel leek op mijn oorspronkelijke idee waarmee ik in 2010 aan deel 1 was begonnen. Cabaretier Silvesterkwam er nog even bij en gaf mij een scène cadeau, waardoor het einde van gaaf naar supergaaf ging.

Blij als een ei stapte ik de volgende dag in de auto bij Tanja de Jonge en reed naar Frankrijk. Daar gooide ik alle overbodige plotlijntjes (35.000+ woorden..) uit het manuscript en begon opnieuw. En nu, na vijf dagen buffelen, zit ik op 57.000 woorden en heb ik de controle weer terug over mijn verhaal. De karakters zitten niet meer op elkaar te wachten en ik niet meer op de karakters.

Ik schrijfEn het boek? Dat telt straks om en nabij de 65.000 woorden, net als deel 1.

Maar wat nou als je verhaal al in 40.000 woorden verteld is, vraagt Erwin aan Heleen van Royen.

Dat gebeurt mij eigenlijk nooit, in ieder geval niet bij fictie. Want als je ongeveer een idee hebt van het plot, waar de omslagpunten zitten in je verhaal en welke ontwikkeling je karakters doormaken, dan kan je van te voren ook aardig inschatten hoeveel woorden je nodig hebt om het verhaal op te schrijven. Daar kan je best een beetje naast zitten, maar een verhaal wordt in mijn ervaring niet van de een op de andere dag twee keer zo dik of twee keer zo dun.

Overigens hadden we naast de Nanometer in Frankrijk ook een Lijkenlijst hangen, met daarop het aantal karakters dat tijdens de schrijfvijfdaagse het loodje legde. Twee daarvan kwamen uit mijn boek (maar wie dat zijn, verklap ik nog niet).

Begin volgend jaar lever ik (eindelijk) het volledige manuscript in van Superhelden3.nl. In mei is er weer een schrijfvijfdaagse, dan ben ik als het goed is hard aan het werk aan ‘Nachtmerrieman,’ mijn langverwachte thriller voor volwassenen, én heb ik het gedrukte exemplaar van Superhelden3.nl bij me.

Ik zal twitteren hoeveel woorden ik daar geschreven heb.

Comments are closed.